Keuken verbouwen kosten

Kosten keuken verbouwen

Het verbouwen een keuken kan diverse redenen hebben. Misschien bent u net verhuisd of u wilt uw oude keuken een nieuwe uitstraling geven. Een keuken verbouwen is dan één van de opties, maar houd rekening met de kosten.

Lees op deze pagina alles over kosten keuken verbouwen en bereid u goed voor. Liever eerst inspiratie opdoen? Ontvang de gratis keukenbrochures.

Opties keuken verbouwen

De opties voor het opknappen van uw huidige keuken is eindeloos.

Het aanbod is gigantisch en vaak ziet u door de bomen het bos niet meer. Het is belangrijk dat u weet wat u precies wilt, een duidelijke planning is het halve werk.

Om een duidelijk beeld te krijgen, kunt u uw keuken in 3D ontwerpen.

U kunt de maatvoeringen van uw keuken invoeren en ramen plaatsen. Vervolgens kunt u de keuken geheel naar eigen wens invullen. Laat uw creativiteit de vrije loop en denk aan een kook- of spoeleiland.

De stijl van uw keuken bepaald ook de kosten keuken verbouwen. Hoe groter de keuken hoe duurder de verbouwing vaak wordt.

Grote of kleine keuken

Elk formaat keuken kan worden verbouwd. Er zijn echter wel grote verschillen. Hoe groter de keuken, hoe duurder de verbouwing hoogstwaarschijnlijk wordt. Een grote luxe keuken of een open keuken zijn vaak een stuk duurder. De kosten keuken verbouwen heeft u grotendeels zelf in de hand.

Keuken renoveren

Een andere optie is het renoveren van uw keuken. De kosten voor het renoveren van uw keuken zijn altijd verschillend. Gemiddeld kost het renoveren van een keuken tussen de 2.000 en 6.000 euro.

De prijs is sterk afhankelijk van wat er allemaal vervangen moet worden in de keuken. Daarom is het essentieel om een begroting te maken, misschien is het aanschaffen van een nieuwe keuken op langer termijn wel goedkoper.

Vraag uzelf af wat u graag wilt vervangen. De frontjes of de kastdeuren? Misschien wel allebei. Of wilt u elektrisch gaan koken en moet de keukenapparatuur vervangen worden?

Als u één apparaat wilt vervangen, is dit gemakkelijk te doen met een renovatie. Wanneer u de frontjes, kastdeuren en het werkblad wilt vervangen, bent u vaak stukken goedkoper uit met een nieuwe keuken.

Het renoveren van een keuken brengt voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen:

– U bespaart geld, mits u een klein deel renoveert;
– U hoeft geen moeite te steken in het uitzoeken van een nieuwe keuken.

Nadelen:

– De prijzen lopen hoog op wanneer u beslist veel te vervangen;
– Een keukenrenovatie kost veel tijd.

Gemiddelde keukenprijs

keuken kosten verbouwenDe kosten van een nieuwe keuken zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Bij welke keukenzaak u koopt, het merk, het materiaal, de apparatuur en de grootte.

Een simpele keuken verbouwing is er al vanaf een paar honderd euro, een nieuwe simpele keuken vaak vanaf 3.000 euro inclusief plaatsing.

Hoe meer u wilt vervangen hoe duurder een renovatie wordt. Gemiddeld kost een keuken tussen de 6.000 en 17.000 euro.

Voor het plaatsen van de keuken worden altijd kosten in rekening gebracht, wanneer dit niet bij de verkoopprijs in zit. De optelsom hiervan is meestal, afhankelijk van het aantal man, (1x man x 8 uur x 40 euro).

Keukenrenovatie of nieuwe keuken?

Velen denken dat het kopen van een nieuwe keuken een stuk duurder is dan het renoveren van een keuken. Eerder las u dat dit afhankelijk is van verschillende factoren. U heeft echter veel invloed op deze factoren.

Indien u kiest voor het renoveren van een keuken, zijn er een aantal tips om uw keuken als nieuw te laten lijken.

Vervang de keukendeurtjes of laat ze overspuiten;
Vervang het werkblad of knap deze op;
Kies voor nieuwe handvatten;

Deze punten zorgen voor een nieuwe look. Het is verstandig om alleen uw keuken te renoveren als u zeker bent dat u nog jaren met deze keuken wilt doen.

Kosten besparen

Er kunnen veel kosten worden bespaard, wanneer u kiest om een deel van de verbouwing al zelf te doen. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf hun oude keuken er uit te slopen en dit weg te voeren.

Een goede voorbereiding helpt ook geld besparend, hiervoor is één stappenplan opgesteld:

1. Ontwerp uw keuken in 3D

De indeling is het belangrijkst wanneer u een keuken gaat ontwerpen. Kijk waar de ramen en deuren moeten komen. Deel vervolgens praktisch de keuken in, begin daarna pas met het stylen. Denk ook na over de breedte en grootte van de kastjes, welke apparatuur er in geplaatst moet worden en of bijvoorbeeld een kook- of spoeleiland mogelijk is.

Wenst u liever een leefkeuken waar gezellig bijgekletst kan worden of wilt u een professionele keuken waar meester gerechten bereid kunnen worden? Belangrijk is wel om realistisch te blijven tegenover uw budget.

Diverse factoren hebben een grote invloed op de prijs van uw keuken, zoals apparatuur, materialen, het werkblad, het merk en de aanbieder. U kunt hier vast de budgetplanner gebruiken, zo komt u niet voor onvoorziene kosten te staan.

Ontwerp uw eigen keuken in 3D.

2. Bespaar niet te veel

Een keuken in nou eenmaal een grote investering, bespaar niet op de essentiële dingen. Het verwijderen en weghalen van uw oude keuken kan misschien prima zelf, maar het leidingwerk, elektriciteit en de ventilatie is vaak een lastige klus. Laat dit doen door een vakman indien u dat zelf niet bent.

3. Installaties

Denk aan elke installatie dat plaats moet vinden:

  • Aanpassingen in de meterkast. Het kan voorkomen dat de groepen in de meterkast herverdeeld moeten worden;
  • Afvoerleidingen moeten geplaatst of verlegd worden;
  • Elektra moet verplaatst worden, wanneer apparatuur op een andere plek aangesloten wordt;
  • Gasleiding moet verlegd worden, als er op gas gekookt wordt;
  • Verlichting in de keuken, zoals spotjes;
  • Waterleiding plaatsen of verplaatsen, warm en koud water voor de kraan, vaatwasser en misschien Quooker.

4. Knap de keukenruimte in zijn geheel op

Een nieuwe keuken zal zorgen voor een nieuwe look, maar vergeet de omgeving niet. Denk aan de muren, vloer en accessoires. De muren kunt u een mooi nieuw kleurtje geven en/of behangen. Ook accessoires zullen uw keuken helemaal afmaken, vaasjes en fotolijstjes zijn bijvoorbeeld een leuk detail.

De vloer is ook belangrijk, bent u nog tevreden met uw vloer en wilt u hier nog een langere tijd mee door? Dan hoeft u hier verder niet over na te denken. Indien u over twee tot vijf jaar een nieuwe vloer wilt, is het verstandig om dit tegelijk te doen met het plaatsen of verbouwen van de keuken.

5. Het bouwen van de keuken

Nu heeft u een keukenontwerp, een budget vastgesteld en al uw wensen op een rijtje. U kunt nu deze wensen meenemen naar verschillende keukenzaken. Bezoek vooral meerdere keukenzaken, op deze manier kunt u kijken waar u de beste deal krijgt.

Na het ondertekenen van de overeenkomst, begint het leukste gedeelte. Het plaatsen van uw nieuwe keuken!

Conclusie

Het verbouwen van een keuken is dus niet altijd goedkoper, dit hangt af van wat u wilt vervangen en hoelang u nog verder wilt met de huidige keuken.

Bereid u goed voor een ontwerp uw eigen keuken in 3D en gebruik vervolgens de budgetplanner, zodat u niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Liever eerst inspiratie opdoen? Ontvang de gratis keukenbrochures in huis of bekijk de goedkoopste keukens van dit moment.