Keuken Ikea werkbladen

Keuken hypotheek

Wie een nieuwe keuken in de hypotheek wil opnemen staat voor meerdere vragen. Heb ik overwaarde op mijn huis? Keuken hypotheek? kan ik mijn bestaande hypotheek wijzigen of ben ik aangewezen op en onderhandse hypotheek?

Misschien is een tweede hypotheek wel dé oplossing voor u. Met het overzicht hypotheekvormen ontdekt u wat voor uw nieuwe keuken de best passende oplossing is. Of bekijk de goedkoopste keukens van dit moment.

Liever eerst inspiratie opdoen voor uw nieuwe keuken? Vraag deze gratis keukenbrochures aan. De brochures staan vol inspiratie, tips, showroommodellen, prijzen en exclusieve kortingen.

Inhoudsopgave:

De gemiddelde Nederlandse keukenkoper betaalt voor een keuken ongeveer €8000,- . Geld dat bij een nieuwe woning al snel in de hypotheek word meegefinancierd.

Moet er echter een bestaande keuken worden vervangen dan komt het vaak op spaargeld aan. Onvoldoende gespaard voor de keuken van uw dromen? Verschillende hypotheekvormen helpen u mogelijk uit de brand. Leest u mee.

Hypotheek verhogen

De meest voorkomende reden om de hypotheek te verhogen, is voor het bouwen of verbouwen van een huis. Het is voordelig wanneer uw woning “overwaarde” heeft. Als uw woning overwaarde heeft, kunt u makkelijker uw bestaande hypotheek verhogen of een extra hypotheek erbij nemen.

Een andere optie om uw overwaarde te benutten, is het verkopen van uw woning. Wanneer u uw woning verkoopt, komt overwaarde bedrag vrij. U mag zelf weten wat u moet dit bedrag doet. Uw huis heeft overwaarde als uw resterende schuld minder is dan de verkoop- of executiewaarde.

Verhoging van uw huidige hypotheek

Een andere optie is het verhogen van uw huidige hypotheek. Hiervoor maakt u verschillende kosten, zoals voor het opstellen van een nieuwe hypotheekakte. Waarvoor de notaris weer nodig is.

Keuken hypotheek Echter is dit afhankelijk van uw hypotheekvoorwaarden. Bij sommige hypotheken is een verhoogde inschrijving al opgenomen in de hypotheekakte.

Het voordeel hiervan is dat u later extra geld kan lenen, zonder dat u opnieuw naar de notaris moet. Een verhoogde inschrijving stelt u dus in staat om, tegen bijbetaling, uw hypotheek te verhogen.

Kiest u ervoor uw nieuwe keuken te financieren door een verhoging van uw hypotheek, dan wordt er door de hypotheekverstrekker gekeken naar uw resterende schuld. De aanbieder bepaalt of u genoeg inkomen hebt om een verhoogde lening af te sluiten.

Hypotheekrente

De rente van een hypotheek is elke week verschillend. Soms heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een vast rentebedrag of een variabel bedrag.

De hypotheekrente is rente dat u betaalt over het geleende bedrag voor uw woning.

De hoogte van de hypotheekrente 

De hoogte van de rente wordt bepaald door de hypotheekaanbieder. Maar schommelt gemiddeld tussen ongeveer 4 en 9 procent. Wanneer deze een groot risico loopt om zijn geld niet terug te krijgen wordt de rente hoger. Elke bank hanteert een andere rente.

Die hangt onder andere af van de looptijd van de hypotheek. Tegenwoordig is het gebruikelijk om een uw hypotheek af te lossen over een termijn van 30 jaar. Verlengt u die termijn dan betaalt u vanzelfsprekend meer rente.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het is mogelijk om bij uw hypotheek een NHG af te sluiten. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie, is tot een hypotheek van 265.000 euro. Zo leent u “veilig”. Uw hypotheek is dan passend bij uw inkomen en voldoet dan aan de normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) voor verantwoord lenen.

Als u uw huis voor minder verkoopt dan nodig om uw hypotheek af te lossen, dan kan de restschuld vervallen door de NHG. Aan de voorwaarden moet worden voldaan, om in aanmerking te komen. De voorwaarden zijn:

     1. U kunt uw lening niet betalen terwijl u ter goeder trouw bent geweest
     2. U heeft uw best gedaan om de lening zo veel mogelijk af te betalen. Dit is het geval wanneer:
      • Uw woning onderhands verkocht is;
      • U het verlies zo veel mogelijk heeft vermijd of beperkt;
      • U geen schade of achterstallige onderhoud heeft veroorzaakt, wat negatief invloed heeft op de waarde van uw woning.

Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel, bedacht door de overheid om zo koopwoningen aantrekkelijker te maken. U heeft profijt hiervan wanneer u een woning met hypotheek bezit.

Van de hypotheekrente dat u betaalt, krijgt u een deel terug van de belastingdienst. In dit geval is de rente aftrekbaar, maar ook de kosten die u maakt voor het afsluiten van uw hypotheek.

Soorten hypotheek

Er zijn twee verschillende soorten hypotheken, de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Deze hypotheken moet u in 30 jaar aflossen. De maandlasten zijn afhankelijk van het geleende bedrag en de rente die daar over betaald moet worden.

Annuïteitenhypotheek 

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag. Dit heet annuïteit, wat bestaat uit de aflossing en de rente. Het bedrag per maand is niet divers, u kunt niet extra aflossen.

In deKeuken hypotheek  eerste periode betaalt u veel rente en lost u weinig af, later is dit juist omgekeerd.

Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat er een einddatum wordt gesteld en op deze datum is de hele hypotheek afgelost.

Lineaire hypotheek 

Elke maand betaalt u hetzelfde bedrag bij een lineaire hypotheek. Het bedrag dat u aflost hangt af van het geleende bedrag en de looptijd van de lening. U lost de lening in 30 jaar af. Dit bekent dat u 360 maanden een vast bedrag betaalt.

Doordat u elke maand aflost, neemt de hypotheekschuld af. Door deze afname betaalt u loop der tijd ook minder hypotheekrente. In de eerste instantie is er veel rente aftrek, later wordt dit minder.

Het nadeel is dat wanneer u uw schuld niet volledig heeft afgelost op de einddatum, dat u rente gaat betalen over de resterende schuld.

Onderhandse hypotheek

Het verschil tussen een hypotheek bij een bank en een onderhandse hypotheek, is dat u geen geld leent van de bank. Het geld dat u leent is afkomstig van een bekende, dit kan zijn uw ouders of kennissen. U financiert uw keuken dus via uw sociale kring.

Het is belangrijk dat zo’n lening ook op papier wordt gezet, voor zowel de leningnemer als de leningverstrekker. Een onderhandse lening heeft verschillende voor- en nadelen.

Voordelen:

     • De partijen met elkaar afspraken kunnen maken betreft het af te lossen bedrag en de rente;
     • Rente is aftrekbaar als het gaat om een lening voor eigen woning;
     • U kunt het gebruiken om (deels) uw lening bij de bank af te lossen.

Nadelen:

     • U kunt meningsverschillen krijgen met de leningverstrekkers, wat kan zorgen voor een slechte relatie;
     • Als de geldnemer overlijdt, gaat de schuld in principe over naar de kinderen.

Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een lening over een pand, waar al een hypotheek op zit. Ook voor een tweede hypotheek heeft uw woning overwaarde nodig. Een tweede hypotheek kan zowel bij dezelfde geldverstrekker als bij een andere.

Het verstrekken van een tweede hypotheek brengt voor een bank meer risico’s mee dan het verstrekken van de eerste hypotheek. Mede om deze reden is de hypotheekrente van een tweede lening hoger. De meeste geldverstrekkers eisen dat u een adviestraject doorloopt.

Dit adviestraject kost veel geld. Er moet een kostenberekening worden gemaakt en daarnaast moet de notaris een hypotheekakte opmaken. Wanneer er een hypotheekadviseur bij komt kijken, worden er kosten in rekening gebracht voor adviesvergoeding.

BKR registratie

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze instelling registreert kredieten, zoals leningen, afbetalingsregelingen en betalingsachterstand. Wanneer u een hypotheek afsluit wordt u in de eerste instantie niet geregistreerd bij het bureau.

Wanneer krijgt u een BKR registratie? 

U wordt in principe geregistreerd wanneer u een kredietbedrag boven de 250 euro afsluit. De kredietverstrekker is verplicht om dit door te geven. Indien u een hypotheek heeft afgesloten en u krijgt een betalingsachterstand, dan wordt u geregistreerd.

Opzoek naar een nieuwe keuken? Ontwerp uw eigen keuken in 3D met de gratis tool. Of oriënteer met de gratis keukenbrochures:

   • Goed voorbereid de showroom in;
   • Exclusieve aanbiedingen;
   • Geen technische kennis vereist;
   • Downloads of installaties niet nodig.