kosten keuken aanbouw

Kosten keuken aanbouw

Een aanbouw aan uw woning kan veel oplossingen bieden. Net even dat stukje ruimte erbij, voor het opbergen van spullen, ombouwen in een serre of om uw keuken uit te breiden, alles is mogelijk.

Wilt u meer duidelijkheid over aanbouw of kosten keuken aanbouw? Lees dan snel dit artikel verder. Liever eerst voorbereiden? Bekijk de goedkoopste keukens van dit moment.

 

Maak eerst een keuze

Er zit verschil in een aanbouw, bijgebouw en uitbouw. Voor dat u begint met plannen, dient u eerst een keus te maken uit deze mogelijkheden.

Een aanbouw is een aparte ruimte dat wordt kosten keuken aanbouwaangebouwd aan het hoofdgebouw.

In de meeste gevallen kunt u hier naartoe door middel van een deur.

Bijgebouw is altijd een afgezonderd gebouw wat dus niet vastzit aan het hoofdgebouw.

Dit wordt vaak gebruikt als garage, tuinhuis of gasthuis.

Een uitbouw is een vergroting van de bestaande ruimte, dit is de meest gekozen manier van een ruimte creëren. Dit kan worden gebruikt voor een keuken, woonkamer of serre.

 

Kosten keuken aanbouw

De kosten voor een aanbouw zijn lastig te bepalen. Dit hangt af van diverse factoren, hoe groot u de ruimte wilt hebben, waar u deze aangebouwd wilt hebben en waarvoor u deze wilt gebruiken. Toch proberen wij deze vragen te beantwoorden.

Een standaard ruimte van een aanbouw bedraagt 5 bij 3 meter, vijf breed en drie diep. Op basis van deze afmetingen zullen wij ons advies geven. Dit advies en de kosten hiervan zijn gebaseerd op de aanbouw exclusief de kosten van keuken aanbouw.

Er zit verschil in de kosten voor een standaard model of een model dat op maat wordt gemaakt. Bij een aanbouw van 5 x 3 meter is de gemiddelde prijs 22.000 euro. Voor een minder grote aanbouw, bijvoorbeeld 2 x 3 meter bent u ongeveer 14.000 euro kwijt.

Voor een gemiddelde casco uitbouw bent u zo’n 1.700 euro kwijt per vierkante meter. Casco wil zeggen dat de ruimte onafgemaakt is. Aanbouw zonder isolatie, vloer en elektriciteit. Zo kunt u zelf een schatting maken wat u ongeveer kwijt bent. Indien u kiest voor een compleet plaatje, komen hier extra kosten bij op.

 

Maatwerk of prefab

Prefab
Indien u kiest voor deze manier wordt de aanbouw ontwikkelt in een fabriek. De complete aanbouw wordt in geheel verplaatst van fabriek naar uw woning. Het voordeel hiervan is dat deze manier van aanbouw in een relatief korte tijd kan worden geplaatst.

Het is immers een standaard formaat en model dat in sommige gevallen nog op voorraad is. Daarnaast kunt u hier kosten mee besparen. Op maat maken is duurder dan een standaard formaat.

Maatwerk
Dit is in de meeste gevallen de mooiste oplossing. U kunt aangeven waar u de aanbouw wilt hebben en er zal een vakman komen om dit op te meten. De aanbouw wordt geheel op maat gemaakt naar eigen wens. Deze zal dan ook perfect aansluiten bij het hoofdgebouw. Het nadeel is dat deze optie iets duurder is, dit scheelt zo’n 2.000 tot 5.000 euro.

“Wij wilden een aanbouw, maar hadden hier een budget voor staan van 15.000 euro, omdat er ook nog een nieuwe keuken moest komen. Wij kozen daarom voor een prefab aanbouw. Achteraf hebben wij spijt dat we hebben gekozen voor deze manier…

Onze aanbouw sluit minder mooi aan bij ons huis, doordat het een standaard afmeting is. Daarnaast is was heel simpel afgewerkt, waardoor we er zelf nog veel tijd en geld in hebben gestoken. Achteraf had ik liever wat langer door gespaard. Dan had ik nu een prachtige aanbouw en dat had me destijds een hoop tijd en moeite gescheeld.”

– Merle, Deventer

 

Stijlen aanbouw

Er zijn diverse stijlen te kiezen voor een aanbouw, landelijk of klassiek, maar ook simpel of juist luxe. We geven u voor al deze stijlen een prijsindicatie.

  • Simpel: Bij een simpele oplossing gaat alles back to basic. Dit is dan ook gelijk de goedkoopste oplossing. Een geschikte oplossing, als u een uitbouw nodig heeft, maar hier niet veel aan wil besteden. Hier wordt dan ook minimaal afgewerkt, het kan zijn dat u dan zelf nog aan de slag moet. De kosten hiervoor zijn divers maar lopen uiteen van 10.000 tot 15.000 euro.
  • Veel voorkomend: Bij deze vorm van uitbouw, kunt u zelf kiezen welke stijl u wenst en zal het plaatje compleet worden gemaakt. U heeft er zelf weinig werk aan. Gezien grotendeels al voor u wordt gedaan, is deze manier iets duurder. De kosten hiervan bedragen zo’n 18.000 tot 25.000 euro.
  • Luxe: Dit betreft een grote compleet afgemaakte ruimte. Denk aan netjes afgewerkt van top tot teen met kozijnen, elektriciteit, isolatie, vloerverwarming en een schuifpui. U heeft hier verder geen werk aan, op het inrichten na.

 

Kosten keuken

Met alleen de uitbouw is het plaatje nog niet compleet. Er komen natuurlijk nog kosten bij voor de keuken. Ook de prijs van een keuken is lastig te bepalen.

U heeft zelf een grote invloed op deze prijs. De prijs van een keuken is namelijk afhankelijk van verschillende aspecten.

kosten keuken aanbouwDenk aan kosten voor materiaal, de grootte, het merk, de apparatuur en de aanbieder.

Bijna identieke keukens kunnen een enorm prijsverschil hebben bij diverse aanbieders. Wij adviseren om van te voren uw wensen op een rijtje te zetten.

Kiest u voor eikenhout, beton of glas? Wilt u een spoel- of kookeiland?

Wilt u uitgebreide apparatuur of wilt u het liever simpel houden? Dit zijn een aantal vragen dat u moet beantwoorden voor uzelf.

De gemiddelde Nederlander besteed ongeveer 8.500 euro aan een nieuwe keuken. Er bestaan echter al keukens voor 1.500 tot 500.000 euro.

 

Keukenmerken en aanbieders

Er zijn talloze keukenmerken en keukenaanbieders tegenwoordig, de concurrentie is moordend en elke verkoper zal proberen een zo mooi mogelijk plaatje te schetsen. Om duidelijkheid te scheppen delen wij drie prijssegmenten, lagersegment, middensegment en hoogsegment.

  • Lagersegment: Een aantal voorbeelden van aanbieders in dit segment zijn: I-Kook en keukenkampioen. Ze verkopen al keukens vanaf 1.495 euro, u kunt hier echter ook terecht voor keukens tot 10.000 euro.
  • Middensegment: Superkeukens, Brugman en Bruynzeel bevinden zich in het middensegment. Keukens zijn hier te koop vanaf circa 4.000 euro tot 20.000 euro. Afhankelijk van uw wensen.
  • Hoogsegment: Voorbeelden van het hogere segment zijn: Bulthaup, Poggenpohl en SieMatic. De gemiddelde prijs voor een keuken is al snel 25.000 tot 30.000 euro.

 

Zelf uw keuken aanbouwen

Een aanbouw en keuken zelf maken kan natuurlijk ook. In de meeste gevallen bent u op deze manier een stuk goedkoper uit. Er zijn echter wel dingen waar u rekening mee moet houden. Het is handig als u een beetje handig bent, anders kan het een grote ravage worden.

Een goede fundering is essentieel, velen denken dat dit niet nodig is bij een kleinere ruimte, maar een fundering voorkomt dat er gaten en kieren ontstaan. U kunt artikelen verzamelen bij de meeste bouwmarkten of u kunt deze online bestellen.

De keuken kunt u ook zelf installeren. Bij een bouwmarkt kunt u een keuken aanschaffen, deze kunt u dan zelf installeren. U kunt ook een keuken bij een keukenspeciaalzaak aanschaffen. De kan op maat worden geleverd en wanneer u aangeeft deze zelf te installeren krijgt u vaak korting. Bij het installeren van een keuken komen veel dingen kijken, zoals het installeren van elektriciteit en apparatuur.

“Mijn man en ik wilden een ruimte voor een mooie ruime keuken, waar ik mijn hobby uit kon voeren: koken voor mijn gezin. Gelukkig is mijn man handig en bedachten wij om zelf een aanbouw te bouwen. We hebben gekozen voor een keuken van een keukenzaak en deze zelf in elkaar gezet, dit scheelde ons zo 3.000 euro!

Met behulp van wat kennissen hebben wij in 8 weken tijd een complete aanbouw plus keuken weten te creëren. Elke keer opnieuw laat ik mijn nieuwe omgeving vol trots zien. “

– Dina, Hoorn

 

Montage

Het aanbouwen van een extra ruimte kan nadelige gevolgen hebben indien u niet ervaren bent. Een optie is dan om een expert in te schakelen. U kunt kiezen voor een bedrijf waar u alles in één koopt, de aanbouw en installatie. Daarnaast is het mogelijk om zelf te spullen aan te schaffen en het te laten installeren door een expert.

Een andere optie is het aanschaffen van een prefab model en deze laten installeren. Het voordeel hiervan is dat de monteur minder tijd hoeft te besteden aan het in elkaar zetten, doordat een prefab nagenoeg in zijn geheel wordt geleverd.

De kosten voor een montage zijn lastig te bepalen, elke aanbieder zal zijn eigen kosten rekenen. Daarnaast hangt het er van af met hoeveel vakmannen wordt gewerkt en hoeveel uur per dag er aan wordt besteed. U kunt een standaard aanhouden van zo’n 500 euro per dag.

 

Conclusie

Voor een mooi resultaat dient u dus uw wensen en behoeften op een rijtje te zetten. Vervolgens kunt u de mogelijkheden bekijken. Wilt u het liever financieren? Lees hoe dat in zijn werk gaat.

Wilt u zich liever eerst voorbereiden door inspiratie op te doen? Bekijk dan deze gratis keukenbrochures.